ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Теменужка Петкова огласи каква ще е съдбата на Денков

„Безспорно през последните месеци сме свидетели на земеделски протести. Тогава когато политическа партия ГЕРБ е управлявала, винаги сме постигали съгласие със земеделските производители. Всичко трябва да се базира на диалога, да се видят какви са проблемите в сектора и да се предложат решения.

В рамките на бюджета за тази година, такива средства, за каквито претендират колегите от сектор земеделие наистина няма.

В момента текат разговори между академик Денков и земеделските производители и Кирил Вътев, нека видим какво ще стане ясно от него.  Дали Вътев ще бъде сменен първо трябва да го решат премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Сигурна съм че в рамките на този диалог, които се води между Денков, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и земеделците, ще бъде постигнато някакво решение“, това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Теменужка Петкова.  

„Считам, че за този пост се изисква сериозна подготовка. Мария Габриел направи много по приемането на България в Шенген. Ако се върнем назад, няма да видим принципа на ротация на правителството- Мария Габриел е един изключителен министър. Тя е много добър избор за външно министерство“, уточни Петкова. 

„За ротацията имаме изискване – трябва да бъдат спазени договореностите, постигнати в рамките на управленската програма. В договореното между партиите в некоалицията се предвижда Денков да бъде вицепремиер и министър на образованието, а Мария Габриел – министър-председател и министър на външните работи.

Смятам, че няма нищо по- логично от това, Мария Габриел, след това, което показа, да запази поста си на министър-председател. Ние от ГЕРБ имаме един министър в това правителство и това е Габриел. държим та да запази поста си на министър-председател и на външен министър. 

Това, което Мария Габриел демонстрира, е изключителна работа във външното министерство и България стои изключително добре. В рамките на вчерашния ден с колегите от ДПС входирахме решение за комисия, която да разгледа информацията за всичко, свързано с убийството на Мартин Божанов – Нотариуса и всичко да излезе на светло.

В рамките на тази комисия ще искаме да се чуе мнението на всички компетентни институции, разследващите органи и всички обстоятелства да бъдат изяснени“, заяви Петкова.

„Всичко това, което се направи като промени в конституцията е направено с цел благоденствието на българските граждани. Смятам, че министъра на вътрешните работи Калин Стоянов се справя много добре в работата си. Смятам, че в МВР се работи добри. Ние има един-единствен представител в това правителство и това е Мария Габриел.

По отношение на регулаторите разговорите са започнали. Ние от ГЕРБ се надяваме с партньорите си от ПП-ДБ да следваме една посока. Това са хора с професионализъм и много опит.

Все още квотите не са разпределени. Трябва да потърсим подходящия механизъм и подходящите хора- водещият критерии ще бъдат тези хора да притежават добра репутация“, посочи тя.

„България внася електрическа енергия, в това няма нищо притеснително. Сега има възможност тя да бъде внасяна на по-добри цени. Българският парламент е заявил много ясно своята позиция и тя е въглищните централи да бъдат запазени. Това е въпрос на национална сигурност.

По отношение на Денков е записано че той ще бъде министър на Образованието и вицепремиер. Ние затова казваме, че държим това, което е договорено, да бъде спазено. За ГЕРБ е важно България да има редовно правителство и парламент“, каза още Теменужка Петкова. 

Още новини

Back to top button