ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Тошко Йорданов подпука Асен Василев: Няма да имаш и 30 секунди да се обясняваш, защото…

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, отправи важно предупреждение към финансовия министър Асен Василев.

Думите на дясна ръка на Слави Трифонов са по повод политиката, с която последният заробва държавата.

Ето какво каза по темата депутатът през фейсбук профила на лидера на ИТН:

С огромно удоволствие давам думата на Тошко Йорданов:

„Асен Василев вероятно е един от малкото финансови министри по света, който не е учил финанси, не е работил нито един ден във финансова институция, както и не се интересува от финансовата индустрия. Все едно американският финансов министър да не знае какво е “Уолстрийт”.

Въпреки това, той периодично си позволява да се държи надменно с депутати от ИТН от парламентарната трибуна – някои от тях с не по-малко дипломи от неговите. Веднъж им казва: „Ще ви го кажа така, че и вие да го разберете.“ Друг път: „Трябва да ви образовам, че всички министерства харчат бюджета, а не само МФ.“ Сякаш има човек, който да не разбира това или да твърди обратното.

Затова аз, като предпазлив човек се допитах до един финансов експерт – Николай Василев. Кой е Николай Василев? Николай Василев е завършил икономика в Университета за икономически науки в Будапеща, има бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, притежава и магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония). Освен това е сертифициран финансов аналитик (CFA)

Затова ще ви кажа – ако съпартийците на Асен Василев го определят като „изключителен финансист“ истината е, че Асен наистина е добър в нещо. И то е да увеличава всяка година държавните разходи с безпрецедентна за България скорост.

Да реализира ненужно високи дефицити от средно -3% от БВП през последните 3 години и да вдига публичния дълг с над 6 млрд. лева годишно, гордеейки се с това. Така от 2021 г., когато той влезе в политиката и почти еднолично определя бюджетната политика на държавата, до 2027 г., ако сглобката довърши цял мандат, дългът ще се увеличи с 40 млрд. лв. Честито на данъкоплатците!

Многократно от „Има такъв народ“ задаваме въпроси за какво бяха изхарчени над 9 милиарда лева в първите 9 работни дни на правителството на Кирил Петков. Само ние се интересуваме от темата, а обществото никога не получи смислен и съдържателен отговор.

Две години по-късно бихме си помислили, че Асен все пак е придобил някакъв опит като финансист, нали се прави на министър, но уви. През декември 2023 г. държавните разходи скочиха до 11.5 милиарда лева и всичко си е същото:

• Никой освен ИТН не се интересува от темата.

• Няма подробна и полезна информация.

• Отново нямаше обществена или политическа дискусия за какво да се изхарчат толкова много пари и нямаше ли и други по-важни приоритети.

• Пак само един човек в държавата решава всичко това.

В парламента ИТН отново попитахме: „Къде са парите?“ и Асен Василев отново отговори бюрократично, замъглено и следователно безполезно. Като ви кажат, че 40% от милиардите са отишли по държавния бюджет, а 18.5% по европейски проекти, вие какво разбрахте? Имате ли списъка с реализираните проекти? Ние не.

На въпросът защо са нужни огромни дефицити в години, когато държавата не е в криза, Асен Василев отговори, че харченето е разумно, ако не е за текущи разходи, а е за инвестиции.

Чудя се дали това е некадърност или наглост? Точно той да каже това. Той, който направи най-големите и излишни разходи, но за сметка на това не направи и половината от обещаните инвестиции? Къде са му инвестициите? Може ли да ни цитира поне 3-4, откакто той е финансов гуру на сглобката? Така че, наистина се чудя, Асен лъжец ли е или е просто некадърен? Вероятно и двете.

Експертите на ИТН могат дълго да анализират милиарди, проценти и всякакви съществителни. Но за мен по-важни са изводите:

1. Управляват ни популисти начело с Асен Василев, които ще изхарчат всичките пари на бъдещите поколения по непрозрачен и съмнителен начин.

2. Публичният дълг ще продължава да расте с над 6 милиарда годишно, но другите политически сили спят. Уважаеми зрители, вие спите ли?

Ако финансов министър е „изключителен експерт“, той нямаше да прави тези неща, а съвсем други:

• Щеше да реализира излишъци.

• Щеше да прави реформи във всички сектори и да намали разходите.

• Щеше да знае, че финансовото министерство отговаря и за целия финансов сектор – борси, депозитари, брокери, управляващи дружества, инвестиционни и пенсионни фондове, застрахователи и много други. Но този финансов министър не е чувал за тях.

• Щеше да постигне повишение на кредитния рейтинг на България, каквото няма от 2019 г. насам.

• Нямаше да допусне България да бъде включена в Сивия списък за пране на пари и финансиране на международния тероризъм, където влязохме в края на 2023 г.

Господин Василев, Асене, ти си високомерен и надменен и затова пропускаш много неща от фактите и от логиката. И затова сега и аз ще отделя 30 секунди, за да те образовам как функционира народът. Народът, Асене, обратно на всичко, на което ти се надяваш и ти си представяш, не е някакво стадо, с безкрайно търпение и с плитка памет.

Всичко се вижда. Всичко се помни. Обикновено хората казват, че „някой там горе записва всичко в един тефтер“, но в твоя случай, Асене, в тефтера пишат хората. И сметката ще ти я поиска не „някой отгоре“, а хората. И съм сигурен, Асене, че в твоя случай няма да имаш дори 30 секунди, за да дадеш каквито и да било обяснения.“

Още новини

Back to top button