ЗДРАВЕПОЛЕЗНИ

Защо котката лежи в котешката тоалетна – ето какви мерки да вземете веднага

Ще обсъдим възможните причини, поради които котките избират кутията си за тоалетна като място за почивка, ще проучим как това е свързано с техните инстинкти и навици и ще дадем съвети как да отучите котката си от този навик, ако ви притеснява.

Опитвайки се да намали нивата на стрес

Ако вашата котка е претърпяла значителна промяна, като например преместване в нов дом или вземане на нов домашен любимец, тя вероятно ще се опита да намери начин да се справи със стреса.

Advertisement

Докато отново се почувства комфортно в собствения си дом, тя може да лежи в кутията за отпадъци, където ароматите й са най-силни и където се чувства сякаш доминира в пространството. Котките не искат да прекарват времето си на място, което не чувстват, че е изцяло тяхно.

Маркира и защитава своята територия

Някои котки обичат да са сигурни, че тяхната собственост никога няма да принадлежи на друг човек или животно.

Ако котката е нова в семейството или е пристигнал друг домашен любимец, тя може да използва кутията за отпадъци, за да маркира и защити своята територия.

Това поведение е най-често при котки, които не са били стерилизирани. Котките са известни с това, че маркират и защитават своята територия, но това поведение може да се появи при всяка котка.

Здравословен проблем

Понякога котката може да отиде до тоалетната, за да се излекува от нараняване или заболяване или да почувства, че краят на живота й наближава. В такива случаи тя прави това, за да поддържа тясна „връзка“ с миризмите си. Да бъде около тях й помага да се чувства комфортно и уверено, докато се бори със здравословните си проблеми.

Заведете котката си на ветеринар, за да разберете защо се чувства депресирана.

Бременна

Ако котка забременее, тя може да лежи в кутията за отпадъци в подготовка за раждането на своите котенца. Тя ще се опита да роди на място, където се чувства удобно и под контрол, и вярва, че кутията за отпадъци е безопасно място за котенцата, докато не могат да виждат, изследват и ядат сами.

Храносмилателни проблеми

Някои котки имат проблеми с храносмилателната система, особено с възрастта. Ако ядат нещо, с което не са свикнали, ядат твърде много или имат стомашно-чревно заболяване, което пречи на правилното храносмилане, котките може да искат да прекарват повече време в кутията за отпадъци от обикновено.

Запекът може да накара вашата котка непрекъснато да се опитва да отиде до тоалетната в продължение на няколко часа, преди наистина да успее да го направи. В този случай тя може да остане близо до кутията, докато не свърши работата си.

Тя е стара, така че не иска да се отдалечава много от тоалетната

С напредването на възрастта котките са по-малко склонни да контролират ходенето си до тоалетната. Някои не могат да задържат изпражненията или урината си достатъчно дълго, за да стигнат до кутията за отпадъци.

Ако котката е наясно с това, тя може да прекарва по-голямата част от времето си в коша за отпадъци, за да избегне рисковете. Спането в или до кутия за отпадъци минимизира риска.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button