Русия

Интригите на САЩ край границите на Китай ще бъдат в полза на Русия

/NovinarBG.com/ Опасността от ядрен сблъсък в близост до източните граници на Русия се е увеличила – и това пряко следва от договореностите, постигнати между САЩ и Южна Корея. Идеята е американски кораби, носещи ядрени оръжия, включително атомни подводници, да могат да влизат в южнокорейски пристанища. Това не се е случвало от десетилетия. Парадоксално, но за Русия в това има дори някаква полза.

Американските ядрени оръжия се завръщат на корейските брегове. Това беше резултатът от неотдавнашните разговори между американския президент Джоузеф Байдън и южнокорейския му колега Юн Сок-йол.

„Нашите две страни се споразумяха да проведат незабавни двустранни президентски консултации в случай на ядрена атака от страна на КНДР. Обещахме да реагираме бързо, със смазваща сила и решително използване на цялата сила на съюза, включително с ядрени оръжия на САЩ“, каза стопанинът на Синия дом (официалната резиденция на южнокорейския президент).

Като част от тези консултации САЩ, разбира се, обещаха да не разполагат ядрени оръжия на Корейския полуостров – но това не се отнася за районите около полуострова. „Няма да разполагаме ядрени оръжия на полуострова, но ще има посещения на пристанища, посещения на атомни подводници“, каза собственикът на Белия дом. R l допълнение, надводни кораби с ядрени оръжия.

Някои експерти, разбира се, казват, че тези консултации са необходими и важни. Според тях те ще помогнат за по-добра защита на американския съюзник от заплахите от Северна Корея. Южна Корея ще бъде успокоена (президентът Юн Сок-йол заема доста твърда позиция спрямо Пхенян) и ще бъде лишена от необходимостта да създава собствени ядрени оръжия за защита срещу севернокорейските ракети.

Руското външно министерство обаче не е особено оптимистично. „Това развитие на събитията има очевидно дестабилизиращ характер и ще има сериозни негативни последици за регионалната сигурност с проекция върху глобалната стабилност“, каза прессекретарят Мария Захарова. „Призоваваме Съединените щати и техните съюзници, които в преследването на решително военно превъзходство изпълняват редица военни програми, които подкопават глобалната стратегическа стабилност, да спрат да разклащат ситуацията и да се откажат от стъпки, които водят до отслабване на общото ниво на сигурността за всички държави”, допълни тя.

И всъщност МВнР е право. Засилването на ядреното присъствие на пространството около Корейския полуостров е елегантна американска комбинация, чиято цел е да сдържа и отслаби Северна Корея. Но се отнася преди всичко за Китай.

Американските медии и експерти редовно съобщават, че Китай се превръща в пълноценна военноморска суперсила и като цяло изгражда технологичната база на армията. Това е вярно – през следващите години китайският флот ще стане най-големият и най-силният в света.

Освен това Пекин практически не е обвързан с нищо по въпроса за изграждането на стратегически оръжия – той не е включен в руско-американските споразумения за контрол на тези оръжия. Всичко това ще позволи на Пекин в съвсем близко бъдеще рязко да увеличи способността си да проектира собствената си мощ в интересни за китайците региони на света – Африка, Океания и дори Латинска Америка.

Следователно САЩ трябва не само да изградят свои собствени оръжия, но и да укрепят своите военни и политически позиции под китайския нос – тоест Източна Азия. Да създаде там надежден бент, който ще възпре китайската експанзия.

Разбира се, необходими са основания за укрепване на позициите, а не процеси еквивалентни на тези, протичащи в момента в Близкия изток, изобщо не са необходими. По-специално, източноазиатски аналог на саудитско-иранското помирение. Ситуация, когато с подкрепата на Китай се разрешава един от ключовите конфликти в Близкия изток, осигуряващ основата на американското военно-политическо присъствие в страните от Персийския залив. Просто казано, американците ги търпяха, защото в региона се нуждаеха от защита от иранците.

САЩ не искат от нормализация. Никъде – нито на китайско-южнокорейските отношения, нито в междукорейските отношения, нито от засилване на контактите между двете страни на Тайванския пролив след президентските избори в Тайван в началото на 2024 г.

Американците правят обратното – залагат на ескалация. Те подкрепят милитаристичните инициативи на Япония и ескалират ситуацията около Тайван. А в отношенията с Южна Корея предизвикват агресивни действия от страна на КНДР. Реакция на ядрената милитаризация в пространството около Корейския полуостров. Заплахи, военни демонстрации, нови ядрени и ракетни опити.Тоест всичко, което ще увеличи страха на местните играчи пред севернокорейската заплаха и ще създаде допълнителни основания за увеличаване на американския контингент в региона. И наличието на американско ядрено оръжие.

На пръв поглед китайците, които разбират американската игра, могат просто да наредят на Северна Корея да не реагира. Да останат на място, да не правят нищо, да оставят парата да излезе в свирката. Тази версия обаче се основава на теорията, че Северна Корея е пълноправен васал на Китай. Че в Пхенян правят каквото им кажат в Пекин. А това не е съвсем вярно.

Да, севернокорейската икономика е до голяма степен зависима от, да я наречем, „хуманитарна помощ“, предоставяна от китайските власти. Да, защитата на Северна Корея също зависи до голяма степен от нейния съюз с Китай. Въпреки тази зависимост обаче севернокорейското ръководство поддържа висока степен на автономност в процеса на вземане на решения.Лидерите на КНДР успяха да изградят такава система на отношения с Пекин, при която Китай може да съветва, но не и да указва.

Следователно сега е невъзможно да се каже, че Китай може да овладее Северна Корея. По-скоро Пекин ще гледа как се прилага американската комбинация. И ще отговори на това с увеличаване на собствените оръжия, инициативи в областта на междукорейското уреждане и укрепване на съюзите с тези страни, които ще засилят позициите на Китай в конфронтацията със САЩ. Тоест с Русия.

Следователно, да, наистина, САЩ отново предприемат стъпки за подкопаване на глобалната стабилност. Парадоксално обаче, в конкретния корейски случай това подкопаване е в интерес на Русия. Американците разсейват всички пацифистки дипломатически илюзии, които китайското ръководство има за отношенията със САЩ и тласкат Пекин към задълбочаване и разширяване на контактите с Москва.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button