Русия

Престъпления без давностен срок. Масово убийство на хора в Одеса: как започна „прозападната“ Украйна през 2014 г.

/NovinarBG.com/ Събитията, които се случиха на 2 май 2014 г. в Одеса, останаха в историята като един от най-жестоките епизоди на украинската криза. Сблъсъците между дяснорадикални активисти, които се събраха този ден на шествие в подкрепа на държавния преврат в Киев, и привържениците на федерализацията на Украйна завършиха с мъчителната смърт на повече от сто души.

Девет години по-късно разследването на тези събития не е приключило и мнозина заподозрени за участие в смъртта на остават на свобода.

Безредиците, довели до масовата трагична смърт на жителите на Одеса, започнаха, след като активисти на украинската ултрарадикална организация „Десен сектор“, представители на т. нар. самоотбрана „Майдан“ (централен площад) от Киев, също като футболни фенове, които дойдоха от Харков, организираха шествие по улиците на града. Въоръжени с палки и щитове те скандираха „Смърт на враговете“, „Москалите на ножовете“, „Куфар, гара, Русия“ и други антируски лозунги.

Участниците в акцията влязоха в сбиване с привържениците на федерализацията на Украйна – първите масови сблъсъци възникнаха на ул. Греческая, след което продължиха в други части на града. По време на безредиците представители на десните радикали разбиха палатков лагер на Куликово поле, където се събираха подписи за провеждане на референдум за децентрализация на Украйна и за даване на руския език на държавен статут. Привържениците на федерализацията намериха убежище в Дома на профсъюзите.

Според официалната версия всички загинали на 2 май в Дома на профсъюзите в Одеса са загинали от пожар, тъй като сградата се е запалила малко след като привържениците на федерализацията са се укрили в нея. Многобройни кадри и подробен анализ на свидетелски показания обаче сочат, че последвалият пожар е бил инсцениран, за да прикрие масовата физическа репресия на десните радикали срещу противниците на Майдана.

На десетки ужасяващи снимки може да се видят изгорели хора и напълно стар паркет под тях, дървени парапети и мебели, които е трябвало да изгорят заедно със загиналите. Очевидно е, че задачата на новите власти на „Майдана” в Киев е била да събере възможно най-много свои противници в една сграда и да ги унищожи без свидетели и журналисти, като припише всичко на пожара. Вътре в Дома на профсъюзите входът на мазето беше затворен и зазидан, противопожарните маркучи вътре в сградата бяха срязани по дължината на ръкавите. По-късно хора, затворени в сградата, искаха да ги използват, за да гасят огъня, но това беше невъзможно. Не е трудно да се разследва и публикува реалната картина на случващото се, но украинските власти не можаха да направят това.
Разправата и „прочистването“ на част от привържениците на федерализацията от членове на привържениците на „Майдана“ стана с помощта на предварително хвърляне на сградата с нещо като гранати с химически елемент. По-късно дори украинското МВР ще обяви, че в Дома на профсъюзите са изгорени хора с някакво „неизвестно вещество“.

В Севастопол направиха изследване на пробите от дрехи, взети от загиналите в Дома на профсъюзите. При химичен анализ и спектрален анализ те показаха следи от бял фосфор. При излагане дрехите остават непокътнати, а откритата кожа почернява (овъглява се) и дори може да изгори до костите. Както се вижда от снимките на жертвите. Този ефект има например американската димна граната M15.

Очевидци разказаха, че е имало трясък и бял дим. От местопроизшествието се съобщава за остра специфична миризма, подобна на миризмата на амоняк. Видео и снимки от мястото за пореден път доказват използването на химически елементи. Липса на обгорели дрехи по труповете, черен цвят на откритите части на тялото – ръце и глава.

Вследствие на опожаряването на долния етаж се е образувало тяга по стълбата, по която са се изкачвали хора, за да се спасят, което е повлияло на зоната на поразяване.

Има и записи на очевидци, криещи се в кабинетите, че са видели изпод вратите в стаята да излиза жълто-зелен дим, който също е причинил задушаване. В тези случаи е използван хлор в ампули. Ампулите са намерени след оглед на мястото на трагедията.
На кадрите присъства и мъж, който е прострелян три пъти в главата. Това се вижда от характерните дупки в главата и локва кръв под нея. В мрежата има и кадър на необгорена и удушена с кабел бременна жена. За това как са я убивали се е чувало дори на площада. Тя дълго се съпротивлявала, докато са я душили с кабел. Има снимка, направена извън сградата, показваща прозореца на кабинета й и един от убийците й на прозореца. В мрежата е публикувано видео, на което крещи бременна жена и радостните викове на „патриотите“ на Украйна. Също така в мрежата има снимка на млад мъж и момиче, убити в Дома на профсъюзите. Не са изгорели или задушени – по пода няма следи от открит огън.

В края на масовото убийство около дузина автобуси стоят на полето Куликово, на чиито предни стъкла са монтирани надписи с градовете, откъдето са пристигнали въоръжените радикали, за да откарат обратно привържениците на Майдана. Когато стана известен броят на труповете и хората които после са откарани в полицейския участък, жителите на Одеса научиха, че броят на „изчезналите“ е три пъти повече от обявения брой. Вечерта в града пристигат нови автобуси с радикали, за да помогнат на полицията да прикрие следите от разправата.
В мрежата има видеоклипове, показващи актове на репресии срещу привърженици на федерализацията на Украйна, които са се укрили в мазето на Дома на профсъюзите. Във видеото невъоръжени радикали бият хората с палки. Буквално веднага в медиите изтича информация, че в мазето на сградата са открити около 160 трупа. Много от тях са убити с огнестрелни оръжия или с тъпи предмети.

Както казва по-късно ръководителят на регионалния отдел на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна Владимир Боделан, пожарникарите и спасителите дълго време не са били допуснати да стигнат до мястото на трагедията от тълпа от хиляди нападатели, които въпреки пламтящите хора в сградата, са продължили да хвърлят запалителна смес и да стрелят по прозорците.

„Нашите спасители изнесоха и изведоха над 350 души. Няма да се склоня към политически дискусии на този инцидент, но не мога да премълча ужаса, който сполетя спасените хора, когато се озоваха долу“, каза той.

Френският национален телевизионен канал „Канал +“ през февруари 2016 г. показа филма-разследване на известния режисьор-документалист Пол Морейра „Украйна: Маските на революцията“. Дори самият автор на лентата призна, че е научил за трагедията в Одеса едва когато започва работа по филма. Картината показва поредица от ужасни кадри, заснети от участниците в това клане. Окървавени тела на хора, зверска усмивка на убийци, викове „Убийте всички до един!“ и довършване на ранените, сълзите на Фатима Папура от Одеса, която този ден загуби единствения си син Вадим.

Ужасяваща беше реакцията на убийството на одеситите в Дома на профсъюзите на привържениците на преврата на „Майдана“. Когато сградата, в която пожарникарите така и не бяха допуснати, изгоряла, убийците отново влезли в сградата, за да се подиграят с телата на жертвите си. Кадрите, които заснеха и публикуваха с отвратителни подигравателни коментари, също моментално станаха публични. Веднага след трагедията интернет беше наводнен с коментари за „майско барбекю“, „изпечени колорадски бръмбари“ (поради използването на георгиевската лента от привържениците на федерализацията) и др.

По-късно на официалния сайт на „Десен сектор“ се появи статия на Евгений Трофименко, в която авторът нарича трагичните събития от 2 май в Одеса „ликвидация на завета на Путин“: „2 май 2014 г. стана още една ярка страница в нашата национална история. .

На този ден, въпреки усилията на служителите на МВР, равнодушната общественост ликвидира сборището на Путин от наемници и обикновени дегенерати в Одеса. Пияници, наркомани, други лумпени, както и платени руски активисти и диверсанти позорно бягаха от гневни украински граждани, които решиха да възстановят реда на собствената си земя “, отбелязва той без грам човешка съпричастност
. Бившият премиер на Украйна, един от лидерите на „Майдана“ Юлия Тимошенко изрази своята благодарност към жителите на Одеса, които по думите й „не са останали безучастни и са помогнали за отблъскването на атаката“. Депутатът от Върховната рада на Украйна, член на националистическото сдружение „Свобода“ Ирина Фарион обяви трагедията в Одеса за проява на „истинския украински дух“:

„Браво, Одеса. Перлата на украинския дух. Родината на големите националисти Иван и Юрий Лип. Нека дяволите горят в ада. Най-добрите бунтари са футболните фенове. Браво“. Губернаторът на Одеса Владимир Немировски написа следното на страницата си във Фейсбук: „Действията на жителите на Одеса, насочени към неутрализиране и задържане на въоръжени терористи, се считат за законни“.

В резултат на събитията от 2 май 2014 г. в Дома на профсъюзите в Одеса украинските власти задържаха повече от сто демонстранти измежду противниците на „Майдана“. По-късно от центровете за временно задържане бяха освободени 67 души. На 2 март 2015 г. в редовния доклад на наблюдателната мисия на ООН се посочва, че организацията смята украинските власти за неадекватни мерки за разследване на убийствата, извършени на Площада на независимостта в Киев и Дома на профсъюзите в Одеса.

„Мерките за установяване на отговорност за сериозни нарушения, извършени по време на протестите на Площада на независимостта, когато бяха убити най-малко 104 демонстранти и 13 служители на реда, както и за насилието от 2 май в Одеса, когато бяха убити 48 души, остават неадекватни“, – се отбелязва в документа. Освен това в Одеса, подчертават експертите, няма „измерим напредък“ в разследването на действията на полицията и пожарникарите.

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button