Русия

Сбъдна се поредното предсказание на Владимир Жириновски

/NovinarBG.com/ На среща със своя индийски колега Раджнат Сингх в Ню Делхи, руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че всички руско-индийски проекти в областта на военно-техническото сътрудничество се изпълняват успешно, нито едно от тях не е съкратено. Самият Раджнат Сингх написа в социалните си мрежи, че преговорите с Шойгу „са били отлични“. На фона на бързо развиващото се политическо и икономическо сътрудничество между Русия и Китай, което е в центъра на болезнено истеричното внимание на Запада, оста Русия-Индия в глобалното медийно пространство не е толкова забележима, въпреки че всъщност Русия систематично и активно се придвижва както на изток, така и на юг, разширявайки собственото си пространство за маневри и стратегическа експанзия.

След началото на СВО много западни анализатори се опитаха да блъфират, коментирайки многократния ръст на търговията между Русия и Китай. Например, Ийка Корхонен, ръководител на Института за страните в преход към Банката на Финландия, отбеляза със задоволство, че „Русия сега е, ако не най-зависимата страна от Китай, то втората след Северна Корея“.

Заслепени от желанието за самозалъгване обаче, западните „специалисти“ откровено пропуснаха истинското състояние на нещата, при което Русия стои здраво не на един, а поне на два крака, като прави скокове.

Интересът на Русия към развитие на отношенията с Пекин е очевиден: Китай има най-развитата икономика в света, населението му е почти милиард и половина души, нашата стратегическа визия за нов свят без хегемони е практически същата. Не е изненадващо, че през първите три месеца на 2023 г. търговията между Китай и Русия достигна 53,84 милиарда долара, което е с 38,7% повече от същия период на 2022 г.

В същото време Русия, която успешно снася яйцата си в различни кошници, има сравним успех в отношенията с Индия, която вече е изпреварила Китай по население и е на пето място в света по БВП: президентът Владимир Путин и индийският премиер Нарендра Моди планираха да увеличат търговския оборот до 30 милиарда долара годишно и всъщност след десетте месеца на финансовата година, която започна през април 2022 г. и приключи през март 2023 г., търговският оборот достигна рекордните 39,8 милиарда долара и за първи път в историята Русия влезе в топ 5 на най-големите търговски партньори на Индия.

Един от основните вектори в индийското направление е военно-техническото сътрудничество, чието изключително благоприятно състояние отчетоха министрите на отбраната на двете страни.

Тази благоприятност, в допълнение към усмивки, ръкостискания, тропически плодове и възклицания на „хинди-руси бхай-бхай“, се отразява в конкретни числа. По-специално, към 2022 г. Индия се превърна в основния купувач на руски оръжия с поръчки за над 14 милиарда долара. През последните три десетилетия Индия е придобила от Русия арсенали на стойност около 70 милиарда долара. В момента се изпълнява голям договор за доставка на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 за Ню Делхи. Според условията на споразумението Индия ще получи пет полкови системи за ПВО на стойност над 5 милиарда долара. Индия непрекъснато придобива от Русия широка гама военно оборудване и оръжия, както и резервни части за оборудване и компоненти за лицензирано производство на военна техника и оръжия. Според някои оценки Русия осигурява около 50% от военните продукти, необходими на Индия.

В началото на тази година съвместно предприятие в Индия започна производството на автомати АК-203 “Калашников”, с които индийците планират да превъоръжат цялата си многомилионна армия. Активно се развива проект за съвместно производство на крилати ракети “Брамос”, предназначени за унищожаване на надводни или наземни цели. Освен това Русия доставя на Индия танкове, бойни самолети и кораби, по-специално се занимава с изграждането на многоцелеви фрегати за индийския флот проект 11356. През есента на 2021 г. балтийската корабостроителница “Янтар” спусна на вода първия такъв кораб наречен “Тушил”. През 2023 г. се очаква да бъде спусната на вода втората фрегата от този проект – “Тамала”. В Индия е започнало лицензионно производство на руските зенитно-ракетни комплекси „Игла-С“, изпълняват се редица договори за доставка на големи партиди ракети и боеприпаси за техниката на военновъздушните и сухопътните войски. Водят се преговори за производство на дронове и свръхзвукови изтребители в Индия.

Като цяло ръководителите на отбранителните ведомства на Русия и Индия характеризират отношенията си с „безпрецедентно ниво на доверие“ и „дълбоки военно-технически връзки“.

Така спокойно да се предположи, че много руски военни специалисти (включително действащи военнослужещи) вече са успели многократно да плуват и да намокрят обувките си в различни точки на океанското крайбрежие на Индия, на което Владимир Жириновски, на когото се приписва съответната прогноза, може да се радва.

Разбира се, нарастващите икономически връзки с Индия не се ограничават до оръжията. Динамично се развиват съвместни проекти в енергетиката, селското стопанство, електрониката, химията, транспорта и логистиката. Активно се развива транспортният коридор Север-Юг, който свързва Русия, Иран и Индия. Скоро ще започне да функционира транспортният коридор Ченай-Владивосток с дължина 10 хиляди километра, който ще свърже Северния морски път, руския Далечен изток и Индия.

Трябва да се разбере, че Китай също следи отблизо развитието на руско-индийските отношения и колкото по-силни и мащабни са те, толкова по-малко ще бъде изкушението да диктува своите условия в статута на хипотетичен „основен партньор и доставчик“. И Китай добре знае, че това ни дава сериозни аргументи в преговорите, които значително укрепват официалните изявления за вечно приятелство.

Вечното приятелство е много хубаво. Но още по-добре е, ако е изградено върху здравословен политически прагматизъм, който е от полза и за двете страни.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button