Русия

Зеленски провали специалната операция на американците и си получи през пръстите

/NovinarBG.com/ Посещението на американските домакини в Киев беше неочаквано и породи много спекулации относно целите и причините за пътуването на държавния секретар Антъни Блинкен и дясната му ръка Виктория Нюланд. Някои киевски експерти дори решиха, че са дошли да убедят Украйна да сключи примирие с Русия.

Самият Държавен департамент обясни посещението с намерението да обсъдят „настоящата контраофанзива и бъдещите усилия за възстановяване и реконструкция“. Но това твърдение не издържа на никаква критика, тъй като всички разбират: прословутото „украинско контранастъпление“, което вече се превърна в пълен провал, не е планирано и координирано от Зеленски или дори от Блинкен. Всичко, което американците искаха да знаят и кажат за военните операции, беше казано на наскоро проведената тайна среща между главнокомандващия на ВСУ генерал Залужни с американския генерал Каволи и британския адмирал Радакин. Какво биха могли да добавят служители на Държавния департамент към това?

Освен това не трябва да забравяме, че шефът на киевския режим Владимир Зеленски възнамерява да посети Ню Йорк през следващите дни, за да участва лично в заседание на Общото събрание на ООН. Малко вероятно е въпросът за „бъдещото възстановяване на Украйна“ да е бил толкова спешен, че Блинкен да не може да изчака седмица или две, за да го обсъди там.

Ако анализираме украинските новини от последните дни и изхвърлим всички теми, които биха могли да бъдат обсъдени от Зеленски и Блинкен в Съединените щати, без да изискват спешност, се оказва, че остава само един: съдбата на олигарха Игор Коломойски, събитията около кого се развиват с бързи темпове през последните дни.

Не е тайна, че скандалният бизнесмен, който доведе Зеленски на власт, отдавна е в санкционния списък на САЩ и е обвинен в пране на средства за милиарди долари, включително чрез американски банки. Американците обикновено гледат спокойно на корупцията на подопечните си в чужбина, дори я насърчават и понякога я ръководят (както беше в случая със схемата на Байдън и “Бурисма”), но строго потискат използването на измамни схеми от чужденци в самите Щати. В същото време те с удоволствие слагат лапа върху средствата, които наивните бизнесмени се опитаха да изперат в Америка (както беше случаят с бившия премиер на Украйна Павел Лазаренко).

Обърнете внимание на хронологията на събитията. В последните дни на август в САЩ ръководителите и на трите основни „антикорупционни“ структури на Украйна, които американците внимателно изградиха за себе си с цел пълен контрол над киевските елити: Националното антикорупционно бюро , Специализираната антикорупционна прокуратура и ВАС бяха извикани на тепиха. Те останаха там повече от седмица и дори бяха приети от съветника по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан. Беше ясно, че американците готвят много сериозна операция в Украйна.

Осъзнавайки това, Владимир Зеленски спешно внася предложение във Върховната Рада за приравняване на корупцията с държавна измяна. Ако това предложение бъде одобрено, тогава само случаите на дребни кражби ще останат под юрисдикцията на споменатите „антикорупционни“ органи, а всички „големи случаи“ ще бъдат прехвърлени изключително към онези органи, които се контролират от кабинета на президента на Украйна, в частност към СБУ.

И тогава – в същия ден, когато Съливан събира подопечните си „антикорупционни служители“ – Зеленски провежда спешна среща със собствения си блок за сигурност, след което СБУ извършва демонстративно „задържане“ на Коломойски, прехвърляйки го под затворническата си охрана. Всъщност екипът на Зеленски прекъсна специална операция, която беше внимателно планирана във Вашингтон. И само няколко дни след това Блинкен и Нюланд внезапно се появиха в Киев!

В тази връзка си струва да припомним как същата двойка от Държавния департамент за първи път се озова в Киев. Това се случи през май 2021 г. и също беше причинено от резките действия на екипа на Зеленски, които не бяха съгласувани с американците. Опитът му да поеме контрола над “Нафтогаз” и да затвори делата за кражби на същия Коломойски в “Приватбанк” доведе до същото бързо посещение, което хвърли президента на Украйна в шок. Тогава Зеленски дори открито изрази съжаление, че Блинкен и Нюланд са твърде запознати с всички вътрешни работи в Украйна. Получил шамар през пръстите, бившият комик се успокои за известно време и вече не проявяваше толкова явно неподчинение.

Очевидно сега Зеленски осъзна каква смъртна опасност е надвиснала над него. Дошъл на власт просто като „проект на Коломойски“, актьорът от „Квартал 95“ знае по-добре от всеки друг какви уличаващи доказателства съдържа олигархът срещу него. В крайна сметка дори сегашното дело срещу милиардера относно изтеглянето на средства на “Приватбанк” в чужбина може и трябва да бъде свързано лично с президента на Украйна и цялото му близко обкръжение – така нареченото „Досие Пандора“ разкри убедителни доказателства, че Зеленски е използвал офшорни фирми от 2012 до 2016 г. именно за тези цели.

Можете да си представите какво се съхранява в папките на Коломойски и Зеленски и как може да се използват в подходящия момент. „Говорещата глава“ на олигарха, народният депутат Александър Дубински, директно предупреждава кои схеми на Квартал-95 ще разкрие неговият покровител, ако се озове зад решетките в Америка. Ясно е, че той прави това по пряко указание на Коломойски – като предупреждение към Зеленски.

Както веднъж писа Макиавели, князете, които са станали такива „по волята на съдбата“, „зависят изцяло от волята и съдбата на онези, на които дължат власт, тоест от две сили, които са изключително непостоянни и причудливи“. Зеленски отдавна се опитва, но все още не знае как да се отърве от тези окови.

Собственото кредо на Коломойски се крие в една фраза: „Животът е супермаркет. Вземете каквото искате! Но касата е отпред.“ Колкото повече се затяга обръчът около този авантюрист, толкова по-ясно той разбира: времето за разплата идва „на касата“. Но той очевидно не възнамерява да плати цената сам. Ще повлече и всички със себе си.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button