ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Ковачев свали картите на масата, постави ултиматум заради Шенген

От традиционната годишна реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очаквам да чуя какво смята Комисията, че е свършила за последните 4 години. Едно е планът, друго е реалността.

Това заяви пред БНР евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

Той припомни многото различни предизвикателства, с които се сблъскахме през тези години:

„Всички тези неща трябваше да бъдат преодолявани, някои от тях са постоянни предизвикателства пред нас.

Очаквам Комисията да представи какво е свършила досега и какви са плановете по важните теми за гражданите. Десетки са темите, които ни предстоят“.

В интервю за предаването „Преди всички“ Ковачев подчерта, че Европа се подготвя добре за предстоящата зима, така че да няма огромни скокове на цените на енергийните източници

„Запълват се резервите. Мисля, че ще успеем да продължим устойчиво нашата политика за намаляване на зависимостта ни от руски енергийни източници. Алтернативите са втечнен газ от други части на света, в бъдеще и от възобновяеми източници, зелен водород и въвеждане на нови технологии“, изтъкна той. 

„Протегнахме ръка към Украйна, дадохме ясен сигнал, че искаме те да са част от нашето европейско семейство и с всичко възможно помагаме тя да се освободи от окупацията на част от нейната територия. Вчера гласувахме фонд от 300 млн. евро за съвместно закупуване на боеприпаси и производство на оръжие, предназначени за Украйна и Молдова“, коментира още евродепутатът. 

За членството на страната обаче Ковачев отбеляза, че никой не може да даде гаранции и дати кога това ще се случи. Според него е по-важен пътят – да покажем, че подкрепяме европейското бъдеще на Украйна. Той смята обаче, че процесът ще бъде дълъг и труден. По думите му труден аспект по време на преговорите ще бъде сферата на селското стопанство

След вчерашното решение на парламентарната икономическа комисия срещу удължаване на забраната за внос на украински селскостопански стоки, Андрей Ковачев коментира:

Като че ли забравихме основаната идея – не да внсяме в ЕС украинско зърно или каквито и да било други продукти, а да има транзит през територията на ЕС за тези украински стоки, които са нужни в Африка, Египет, Тунис, където хората имат нужда от тях за изхранване на населението им. Изведнъж се случва така, че те остават в ЕС. Нашата основна задача би трябвало да бъде да осигуряваме транспортни коридори, да не затваряме възможностите за транзит на украинските стоки към трети пазари, особено в Африка, където това е необходимо“. 

Българският евродепутат очаква също днес председателката на ЕК да каже още веднъж категорично пред ЕП, Нидерландия и Австрия, че това решение няма за кога да се отлага

„Отново ставаме заложник на някакъв национален проблем или избор в Нидерландия. Това е много тъжно. Надявам се, че с обединен отговор както от ЕК, така и от ЕП ще дадем тласък това да се случи и до декември най-накрая да се вземе решението“. 

Относно европейската помощ във връзка с наводненията, Ковачев подчерта, че по единия механизъм трябва да има щети над 0.6% от БВП, за да може да се задейства. По думите му българското правителство може да използва средства по Фонда за възстановяване и устойчивост

Още новини

Back to top button