ЗДРАВЕПОЛЕЗНИ

Лекари споделиха витамините, от които се нуждаете най-много през есенния сезон

Със застудяването на времето и скъсяването на дните е важно да обърнете внимание на приема на витамини.

Телата ни се нуждаят от витамини, за да изпълняват разнообразни функции, като например поддържане на имунната система, поддържане на здрави кости и органи и подпомагане на превръщането на храната в енергия. Витамините са основни хранителни вещества, които организмът ни не може да произвежда сам, затова трябва да си ги набавяме чрез храната или хранителни добавки. Различните витамини изпълняват различни функции в организма и недостигът на някой от тях може да доведе до редица здравословни проблеми. Като обръщаме внимание на приема на витамини, можем да гарантираме, че организмът ни разполага с всички хранителни вещества, от които се нуждае, за да функционира правилно. Ето някои от основните витамини, от които се нуждаете през есенния сезон, и къде можете да ги намерите.

Но първо, какво е авитаминоза?

Advertisement

Авитаминозата е медицинско състояние, причинено от недостиг на един или повече основни витамини в организма. Витамините са жизненоважни хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае, за да функционира правилно. Те играят решаваща роля за поддържането на добро здраве, растеж и развитие. Когато не получаваме достатъчно от тези витамини чрез храната си, можем да развием авитаминоза. Тя може да допринесе за заболявания като сърдечни болести и рак.

  Лекари споделиха витамините, от които се нуждаете най-много през есенния сезон 1

Симптомите на авитаминозата зависят от вида на недостига на витамини.

Например, ако някой има недостиг на витамин С, може да изпита симптоми като умора, мускулна слабост, болки в ставите и анемия. По подобен начин недостигът на витамин D може да причини болки в костите, мускулна слабост и повишен риск от фрактури.

Авитаминозата може да бъде предотвратена чрез добре балансирана диета, която включва разнообразни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини. В някои случаи може да са необходими хранителни добавки, за да се коригира недостигът на витамини. Ако подозирате, че имате авитаминоза, е важно да се консултирате с медицински специалист за правилна диагноза и лечение.

Какви витамини са важни през есенния сезон?

Лекари споделиха витамините, от които се нуждаете най-много през есенния сезон 2

Витамин D

Поради по-малкото слънчева светлина през есенните месеци често се случва хората да изпитват недостиг на витамин D. Този витамин е важен за здравето на костите, както и за функционирането на имунната система. Можете да си набавите витамин D от храни като яйчен жълтък, мазна риба и обогатени млечни продукти. Най-добрият начин за набавяне на витамин D обаче е чрез излагане на слънчева светлина. Стремете се да прекарвате поне 10-15 минути навън всеки ден, дори и да е само една бърза разходка около блока.

Витамин С

Есента е и основното време за сезона на настинките и грипа, така че е важно да поддържате имунната си система силна. Витамин С е мощен антиоксидант, който предпазва клетките ви от увреждане и поддържа здравето на имунната система. Можете да си набавите витамин С от различни плодове и зеленчуци, включително цитрусови плодове, чушки и броколи.

Витамин А

Витамин А е важен за здравето на очите и функцията на имунната система. Той се съдържа в оранжеви и жълти зеленчуци като сладки картофи, моркови и тиква. Консумацията на разнообразни зеленчуци може да ви помогне да си осигурите достатъчно витамин А.

Витамин Е

Витамин Е е антиоксидант, който предпазва клетките ви от увреждане. Той се съдържа в ядките и семената, както и в зелените листни зеленчуци като спанак и зеле. Опитайте да включите повече от тези храни в диетата си през есенния сезон.

Лекари споделиха витамините, от които се нуждаете най-много през есенния сезон 3

Цинк

Цинкът е важен минерал, който подпомага функцията на имунната система. Той се съдържа в различни храни, включително в стриди, говеждо месо и тиквени семки. Ако не консумирате редовно тези храни, помислете за прием на цинкова добавка, за да подпомогнете имунната си система.

Като обръщате внимание на приема на витамини през есенния сезон, можете да поддържате имунната си система силна и здрава. Включете в диетата си разнообразни плодове, зеленчуци и други богати на хранителни вещества храни, за да сте сигурни, че получавате всички витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button