ЗДРАВЕПОЛЕЗНИ

Вредно ли е да спите до телефона си: Ето какво казват експертите

За никого не е тайна, че джаджата има определена честота на излъчване, която в прекалено голямо количество може да бъде наистина опасна, и затова се препоръчва да се избягва по много причини.

В часовете, когато спим, поставянето на мобилен телефон в близост до възглавницата или нощното шкафче може да доведе до кошмари, безсъние и събуждане през нощта. Електромагнитното излъчване води до промени в системата на някои саморегулиращи се процеси, като например биоритмите или сърдечния ритъм.

Ако получите съобщение през нощта, екранът на смартфона ви светва ярко.

Това води до увеличаване на сърдечния ритъм и намаляване на производството на мелатонин – хормона на съня.

Advertisement

По-добре е да изключите всички известия на телефона си, преди да си легнете.

Освен това, ако спите до телефона си, мозъкът ви не си почива, защото е в готовност да отговаря на обаждания и съобщения.

Въздействието на вълните на смартфона увеличава риска от рак или тумори, но също така увеличава риска от разстройство на вниманието. Въпреки че все още няма научно изследване, което да е доказало това.

Къде да сложите телефона си, преди да си легнете?

Ако не е необходимо да ви буди будилник сутрин, поставете устройството в другия край на стаята. По този начин няма да се налага да изключвате външните известия, които то получава.

Ако имате нужда от будилник, изключете всички други известия и намалете звука до минимум. Освен това звукът, който ви събужда, е също толкова важен. Изберете нещо не твърде силно и дразнещо.

Оптималното разстояние за телефона е поне един метър.

Никога не слагайте телефона си под възглавницата, защото всичко, което се излъчва от него, ще стресира тялото ви и ще наруши фазата на съня ви.

Освен това джаджата може да се повреди поради повишената температура.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button